snurkproblemen en

obstructief slaapapneu (osa)

 

 

Snurken is een hinderlijk probleem dat iedereen wel kent. Het is minder bekend dat bij hevig snurken ademstops kunnen voorkomen en dat dit ernstige gevolgen voor je gezondheid kan hebben.

Bij snurken trillen o.a. de huig en de achterzijde van de tong (de zachte structuren) in de luchtstroom tijdens het ademen. Dit veroorzaakt het typische snurkgeluid. Als deze structuren de luchtweg geheel afsluiten, is er sprake van een ademstop, oftewel een apneu. Dit gaat gepaard met het dalen van het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor je bijna wakker wordt. Hierdoor wordt de ademwegblokkade opgeheven. Vervolgens slaap je verder tot de volgende apneu. Er zijn mensen die meer dan 30 ademstops per uur hebben. Dit proces verstoort de slaapcyclus dusdanig, dat iemand niet goed uitrust gedurende de nacht en overdag last heeft van vermoeidheid en slaperigheid. Daarnaast heeft het ook ernstige medische gevolgen, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en een verhoogde bloeddruk.

Behandeling van ernstige OSA kan met behulp van een mond-/neusmasker met een overdruk (CPAP). Lichte tot matige OSA kan behandeld worden met behulp van een mandibulair repositie apparaat (MRA). Bij sommige mensen kan een KNO- of een kaakoperatie een oplossing bieden.

Voor een behandeling wordt gestart, moet een diagnose worden gesteld. Een eerste stap is het invullen van vragenlijsten. Als de uitkomsten hiervan aanleiding zijn voor slaaponderzoek (poly(somno)grafie), verwijzen wij je hiervoor, via de huisarts, naar het Nederlands Slaap Instituut (NSI). Het NSI kan een slaaponderzoek in de thuissituatie uitvoeren. Een slaapspecialist bespreekt vervolgens met jou de diagnose en de meest geschikte therapie.

Orthodontisten Onderweg - Castellumstraat 1 E,  (ingang naast modezaak Sebastian) - 2405 CB  ALPHEN AAN DEN RIJN - 0172-470085 - info@ortho-onderweg.nl