orthodontie, wat is dat eigenlijk?

Orthodontie is het onderdeel van tandheelkunde dat zich bezighoudt met het doorbreken en wisselen van tanden en kiezen, en de groei en ontwikkeling van de kaken. Met behulp van beugels wordt kaakgroei beïnvloed en worden tanden en kiezen naar de juiste plaats geduwd. Hierdoor ontstaat een gebit waarvan de tanden en kiezen netjes op een rij staan en goed op elkaar passen tijdens eten en slikken.

Beugels die hiervoor gebruikt worden zijn vaste beugels (slotjes) en uitneembare beugels, zoals buitenbeugels, plaatbeugels en blokbeugels. Welke beugel je krijgt en hoe lang de behandeling duurt, is afhankelijk van de afwijking aan je tanden en kiezen.

Naast tandheelkundige kennis is voor orthodontie specifieke kennis noodzakelijk. In Nederland is orthodontie al ruim 50 jaar een specialisme. Om orthodontist te worden moet je na de 6-jarige studie tot tandarts een 4-jarige specialistenopleiding in de dento-maxillaire orthopedie (orthodontie) volgen. Hierdoor hebben orthodontisten de meeste kennis en vaardigheden om afwijkingen in kaken, standen van kaken en onregelmatigheden in gebitten op een goede manier te behandelen.

Orthodontisten Onderweg - Castellumstraat 1 E,  (ingang naast modezaak Sebastian) - 2405 CB  ALPHEN AAN DEN RIJN - 0172-470085 - info@ortho-onderweg.nl