welke zorgverzekering kies je

 

 

Wat wordt door de basisverzekering vergoed?
Een klein deel van de orthodontische behandelingen wordt vergoed door de basisverzekering, zoals aangeboren afwijkingen aan het gezicht of ernstige standsproblemen van kaken en tanden. Om voor vergoeding van dit soort behandelingen in aanmerking te komen, moet eerst toestemming worden gevraagd voor vergoeding aan de zorgverzekeraar. Vaak is bij de behandeling van deze afwijkingen ook kaakchirurgie nodig.

Aanvullende verzekeringen
Iedere zorgverzekeraar heeft één of meer aanvullende verzekeringen waar de vergoeding van de kosten van orthodontische behandelingen in zit. Er bestaan grote verschillen per polis in wat vergoed wordt. Soms gaat het om een vast maximumbedrag per behandeling. Bij andere polissen gaat het om een percentage van de kosten en weer andere zorgverzekeraars vergoeden alles. Vaak is er een leeftijdsgrens, meestal van 18 jaar, soms van 22 jaar. Boven die leeftijd is de vergoeding vaak beperkter. Ook wordt er regelmatig een wachttijd gehanteerd voor je van de vergoeding voor orthodontie gebruik kunt maken. Wij raden je altijd aan vooraf goed te informeren bij je verzekeraar of deze de kosten van de behandeling vergoedt en vanaf wanneer.

Gemiddelde kosten van een orthodontische behandeling
Een gemiddelde orthodontische behandeling kost rond de € 2.500,00 – € 3.000,00 en speelt zich af in twee à drie verzekeringsjaren. Bij de berekening die je maakt, kun je dus het beste uitgaan van drie verzekeringsjaren waarin de premie wordt betaald en van kosten die niet gelijkelijk over de jaren verdeeld zijn. Het kan dus zijn dat je behandeling in het eerste jaar bijvoorbeeld € 1.250,00 kost, in het tweede jaar € 800,00 en het derde jaar de rest.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een zorgverzekeraar?
– Is er een maximum bedrag dat wordt vergoed en zo ja, hoe hoog is dat bedrag. Let er op dat er géén maximumbedrag per jaar is, in veel gevallen komt dat ongunstig uit.
– Hoe hoog is het percentage dat per nota wordt vergoed
– Worden alle behandelcodes vergoed
(deze informatie is soms moeilijk te vinden, maar staat in de polisvoorwaarden)
– Zijn er aannamerestricties of wachttijden voor vergoeding
– Is de vergoeding voor de totale orthodontische behandeling per kind (meestal) of per jaar (zelden)
– Neem een eventuele collectieve korting mee in uw berekening
– Kijk ook naar vergoedingen voor andere zorgkosten die voor jou van toepassing zijn
– Is er een leeftijdsgrens

Op de volgende sites kun je informatie vinden over zorgverzekeraars en hun vergoedingen voor orthodontische behandelingen:  www.vergelijkmondzorg.nl, www.orthodontist.nl en www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/orthodontie.aspx  kun je informatie vinden over zorgverzekeraars en hun vergoedingen voor orthodontische behandelingen.

Orthodontisten Onderweg staat niet in voor de juistheid of de actualiteit van bovenstaande informatie en aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid. Voor voorwaarden en aanspraken dien je altijd de polisvoorwaarden van de verzekeringsmaatschappij te raadplegen.

 

Orthodontisten Onderweg - Castellumstraat 1 E,  (ingang naast modezaak Sebastian) - 2405 CB  ALPHEN AAN DEN RIJN - 0172-470085 - info@ortho-onderweg.nl