vaste beugels

Spin: Voorafgaand aan een vaste beugel kan het noodzakelijk zijn een spin te plaatsen. De spin is een beugel die ervoor zorgt dat je bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Hij bestaat uit vier ringetjes die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes en een schroef. Vanwege de vorm wordt deze beugel een spin genoemd. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan deze beugel worden gedraaid. De orthodontist vertelt je hoe vaak je moet draaien. Na enkele dagen kom je voor controle om te laten zien hoe het gaat en om te beoordelen hoeveel breder je bovenkaak is geworden. Na ongeveer een week wil de orthodontist je nogmaals zien voor een controle. Over het algemeen blijft de spin ongeveer drie maanden in je mond zitten. Download hier het informatieblad over de spin.

Vaste beugel: Bij een vaste beugel worden er brackets, beter bekend als slotjes, op je tanden en kiezen geplakt. In de slotjes wordt een veerkrachtige draad (boog) vastgemaakt die je tanden en kiezen naar de juiste plaats duwt. Alle slotjes zijn verschillend en specifiek voor een bepaalde tand of kies. De eerste draad of boog die je krijgt is heel dun en soepel. Bij een controle kan deze boog worden vervangen door een dikkere boog. De laatste boog is een dikke, stugge draad waar de orthodontist tijdens een controle stapjes in buigt om alle tanden en kiezen precies naar de juiste plaats te duwen. Doordat de beugel aan de tanden is gelijmd, is het lastiger om je gebit goed schoon te houden. Extra aandacht voor het tandenpoetsen is dus erg belangrijk. Uiteindelijk is het natuurlijk wel de bedoeling dat je een mooi, goed passend gebit hebt zonder gaatjes. Het is ook belangrijk dat je let op wat je eet en drinkt. Door het drinken van koolzuurhoudende dranken en het eten van hard voedsel kunnen slotjes losraken en kan de behandeling langer duren. Om het boven- en ondergebit goed passend op elkaar te krijgen moet je vaak elastiekjes van de bovenbeugel naar de onderbeugel dragen. Ook is het mogelijk dat je hiervoor, naast je vaste beugel, een buitenbeugel krijgt. Over het algemeen kom je met een vaste beugel om de 5-10 weken voor controle in de praktijk. Download hier het informatieblad over de vaste beugel. Het is van belang er voor te zorgen dat het gebit geen schade oploopt door de beugelbehandeling. Download hier het informatieblad over mondhygiëne met adviezen.

Vaste beugel met forsusveren: Soms krijg je om het boven- en ondergebit goed passend op elkaar te krijgen in plaats van elastiekjes of een buitenbeugel een veerconstructie (forsusveren) bij je vaste beugel. Als je forsusveren krijgt, wordt in de vaste beugel een extra stevig boog geplaatst om de krachten van de veren te kunnen opvangen. Een forsusveer bestaat uit twee delen: een veer die aan het ringetje om je grote kiezen in de bovenkaak wordt vastgemaakt en een staafje dat aan de draad in de onderkaak in de buurt van je hoektanden wordt vastgemaakt. Deze twee delen worden in elkaar geschoven. Ze worden ongeveer negen maanden gedragen. Dowload hier het informatieblad over de vaste beugel met forsusveren.

Microschroef: Wanneer selectief bepaalde tanden en kiezen verplaatst moeten worden terwijl andere tanden en kiezen juist op hun plaats moeten blijven staan, kan een microschroef worden geplaatst. Hierdoor worden ongewenste verplaatsingen van tanden en kiezen voorkomen. De microschroef is ongeveer 9mm lang en wordt in je kaak geplaatst tussen de wortels van tanden en/of kiezen. Meestal aan de kant van je wang of je lip. Na ongeveer twee weken wordt het in de mond uitstekende deel, de schroefkop van de microschroef, vastgemaakt aan de tand/kies ernaast. Deze tand/kies is nu verankerd aan het bot van je kaak, waardoor deze tand/kies niet kan verplaatsen. Vervolgens worden andere tanden en kiezen ten opzichte van dit element naar een andere plek geduwd. Download hier het informatieblad over het plaatsen van een microschroef.

Vrijleggen van hoektanden: Soms zijn hoektanden de doorbraakrichting kwijt en blijven in de kaak liggen. Ze zijn nog bedekt met bot en stug tandvlees. Om deze hoektanden te laten doorbreken, krijg je dan een verwijzing naar de kaakchirurg om de hoektand(en) te laten vrijleggen. Download hier het informatieblad over het vrijleggen van hoektanden.

Orthodontisten Onderweg - Castellumstraat 1 E,  (ingang naast modezaak Sebastian) - 2405 CB  ALPHEN AAN DEN RIJN - 0172-470085 - info@ortho-onderweg.nl