Uitneembare beugels

De plaatbeugel of plaat wordt vaak gebruikt als je tanden slechts een beetje scheef staan of als je met je ondertanden zo diep dichtbijt dat je het tandvlees achter je boventanden raakt. Als je bovenkaak niet breed genoeg is kan ook een plaatbeugel worden gebruikt. Plaatbeugels worden over het algemeen dag en nacht gedragen.
De blokbeugel of activator wordt gebruikt om de groei van de boven- en onderkaak in de juiste richting te sturen. Deze beugel werkt dan ook het beste als je in de groeispurt zit gedurende de puberteit. Blokbeugels worden rond de 16 uur per dag gedragen, waarvan de avonduren en de uren dat je slaapt ook meetellen. Vaak wordt de blokbeugel gecombineerd met een buitenbeugel met petje op je hoofd (’s avonds en ‘s nachts). Download hier het informatieblad over de blokbeugel.                          
De buitenbeugel of headgear met een band in je nek of een petje op je hoofd kan ook kaakgroei beïnvloeden. Deze beugel remt de groei van de bovenkaak. Vaak wordt er bij deze buitenbeugel een plaat gedragen. De buitenbeugel schuift in buisjes op ringetjes die gelijmd worden om de grote kiezen in de bovenkaak. Buitenbeugels kunnen ook worden gebruikt om ruimte in de bovenkaak te maken door de grote kiezen in de bovenkaak naar achteren te duwen. Download hier het informatieblad over de buitenbeugel.

Over het algemeen kom je met een uitneembare beugel om de 8-12 weken voor controle in de praktijk. De orthodontist houdt de vorderingen bij en kijkt of alles goed gaat. Als het nodig is wordt de beugel aangepast of gesteld om het gewenste resultaat te krijgen.

De spin: Voorafgaand aan een vaste beugel kan het noodzakelijk zijn een spin te plaatsen. De spin is een beugel die ervoor zorgt dat je bovenkaak in heel korte tijd breder wordt. Hij bestaat uit vier ringetjes die met elkaar verbonden zijn door metalen stangetjes en een schroef. Vanwege de vorm wordt deze beugel een spin genoemd. Er moet één of meerdere keren per dag met een klein sleuteltje aan deze beugel worden gedraaid. De orthodontist vertelt je hoe vaak je moet draaien. Na enkele dagen kom je voor controle om te laten zien hoe het gaat en om te beoordelen hoeveel breder je bovenkaak is geworden. Na ongeveer een week wil de orthodontist je nogmaals zien voor een controle. Over het algemeen blijft de spin ongeveer drie maanden in je mond zitten. Download hier het informatieblad over de spin.

Invisalign: Een orthodontische behandeling met Invisalign is een behandeling met uitneembare, tansparante hoesjes (aligners) die speciaal voor jouw gebit op maat worden gemaakt. De aligner wordt ongeveer twee weken gedragen voor deze wordt vervangen door de volgende. Iedere aligner verplaatst je tanden een stukje richting de vooraf bepaalde eindpositie. Om deze eindpositie te halen, moeten er vaak kleine witte blokjes op je tanden worden geplaatst, waar de aligner op aangrijpt.De behandelduur is afhankelijk van jouw specifieke einddoel en zal worden bepaald door de orthodontist. De aligner moet altijd worden gedragen, behalve tijdens het eten, drinken en tandenpoetsen.

invisalign

Net als bij andere soorten orthodontische behandelingen is de prijs van de Invisalign behandeling afhankelijk van de complexiteit van de tandcorrectie en het behandelverloop. Doorgaans zijn de kosten voor een behandeling met Invisalign hoger dan die van een behandeling met vaste apparatuur (slotjes).

Niet elke afwijking is geschikt om met Invisalign te worden behandeld. Tijdens het eerste consult kan de orthodontist meestal al bepalen of een behandeling met Invisalign voor jou een mogelijkheid is.